Bijna niet voor te stellen ….

De feiten liegen niet.

Zelfs de statisticus van deze regering, het CPB, voorspelt voor 2014 maar liefst 685.000 werklozen.

Als, zoals deze figuurtjes, elk figuurtje hier 1000 werklozen voorstelt staan hier 18000 werklozen. Om 685.000 van te maken moeten we 37 van deze rijtjes toevoegen. 

Maar laten we niet vergeten dat voor het CPB iedereen die minimaal een uur per week werkt, geen werkeloze is. Die komen in de cijfers van het CPB dus niet voor. Maar inmiddels moeten velen het doen met een klein baantje, oproep werk of flexcontract. Dat is niet het werk waar je van kunt leven.

Men heeft wel werk maar geen volwaardige baan. Dus eigenlijk zijn er veel meer werkelozen. Het CBS rekent zo met 750.000. Als we dat met bovenstaande figuurtjes moeten laten zien, ziet dat er zo uit. Schrik niet!

En vergeet niet: elk figuurtje staat voor 1000 werklozen!

Maar er is niet alleen een probleem met werkloosheid. Er is ook het probleem van onderbetaling. Mensen met een fulltime baan, maar met een parttime loon. Of de ZZP-ers die – nadat ze eerst alle risico’s van de werkgevers op hun eigen schouders hebben genomen – nu door diezelfde werkgevers als eerste aan de kant worden geschoven. Vele duizenden en duizenden mensen die wel werken maar daar niet langer van kunnen leven. Als we hen op een zelfde manier weergeven:

En tot slot. Daar waar ik me uiteindelijk het meeste voor schaam: de armoede onder kinderen. Als we dat het aantal kinderen in armoede in eenzelfde figuur weergeven ziet dat er zo uit:

360.000 kinderen

En ook hier staat elk figuurtje voor 1000 kinderen!

Er moet echt een andere weg zijn, een andere koers. Ik geloof niet in de filosofie dat al deze mensen het eerst nog slechter moeten krijgen om het straks voor iedereen beter te kunnen maken. Waarom zou dat uitgerekend de groepen moeten zijn die het al moeilijk hebben? Ik denk dat het beter werkt als zij die het zich makkelijker kunnen veroorloven ook meer aan het herstel bijdragen. Zo investeren we in Nederland zonder onze samenleving te slopen.

Sta op en help mee. Kom naar BASTA, de Ommezwaai

Basta, nu de ommezwaai

 

18000 werklozen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>