Henri Swinkels

is op 25 oktober 1963 geboren in Vught, alwaar hij nu nog woont. Hij is getrouwd en heeft twee zonen.

Hij groeide samen met zijn oudere zus en broer op in een arbeidersgezin. Zijn vader was onderhoudsschilder bij de PNEM (Provinciale Noord Brabantse Elektriciteits Maatschappij) en zijn moeder gezinsverzorgster. Met hun geloof in een nieuw sociaal en eerlijk Nederland stelden zij alles in het werk om hun kinderen meer mogelijkheden te geven dan die zij zelf hadden gekregen. Dat is gelukt. Henri studeerde uiteindelijk biologie aan de Universiteit van Utrecht en specialiseerde zich in fossiele planten. Hij was daar mede-ontdekker van een nieuw fossiel coniferengeslacht met de naam: Otovicia. In 2007 studeerde hij af als evolutiebioloog.

VVDM

Eind jaren tachtig stonden de Universiteiten onder druk. Medewerkers werden ontslagen en er was nauwelijks plaats voor een carrière in de wetenschap. Henri werd opgeroepen voor de militaire dienstplcht en kwam als lichting 88-2 op bij het 17e Pantserinfanteriebataljon in Oirschot. Hij was voorbestemd als slagwerker bij het tambourkorps van Heutz, alwaar hij na twee maanden algemene militaire vorming, een maand de grote trom sloeg. Toen werd Henri in het bestuur van de Vereniging van Dienstplichtig Militairen (VVDM) verkozen als zogenaamde ‘opleidingspeuk’. Het was zijn kennismaking met vakbondswerk. Het heeft vervolgens een groot deel van zijn carrière bepaald.

FNV / NPB

Na een periode als artsenbezoeker gewerkt te hebben waarvoor hij weer naar Vught verhuisde, werd hij uitgenodigd te solliciteren als trainer/opleider bij het Scholingsinstituut van de FNV (tegenwoordig FNV Formaat). Hij trainde er allereerst militairen en burgers die in Onderdeels Overleg Organen, de medezeggenschapscommissie van Defensie, zaten. Later verbrede hij zijn werkveld naar medezeggenschaps- en vakbondstrainingen voor de overheid. Hij specialiseerde zich daarbij min of meer op de politie en werd in 1999 door de Nederlandse Politiebond gevraagd in dienst te komen als opleidingscoördinator NPB.

Hij is daar nu nog werkzaam. Hij is er een van de drijvende krachten achter de introductie van een nieuwe activerende vorm van vakbondswerk. Een eigen NPB-variant op ”organizing”.

Politiek

In 2004 sloot Henri zich aan bij de Vughtse SP afdeling in oprichting. Hij werd er de eerste lijstrekker en won in 2006 met de SP direct de lokale gemeenteraadsverkieizingen. De SP werd er de grootste partij met 5 zetels. Henri vroeg de nummer 3 op de lijst, Jef Teulings, als wethouder en werd zelf fractievoorzitter. Ondanks de onervarenheid van de SP-afdeling wist Henri met de SP vier jaar lang een flinke en overtuigende stempel op het Vughtse gemeentebeleid te drukken. In goede samenwerking en met steun van de coalitiepartners (PvdA/GL en CDA) werd het armoedebeleid socialer, bleef de thuiszorg op peil en bouwde Vught weer sociale woningen. Maar zo mogelijk de grootste verdienste was de volledige cultuurverandering die in gemeenteraad en gemeentelijke organisatie plaatsvond onder aanvoering van de SP.

Bij de verkiezingen van 2010 bleek de basis van de SP in Vught toch nog zwak. Weliswaar met dank voor het goede werk, verschoven de verhoudingen toch weer naar de oude situatie. De SP zit nu met 2 zetels in de Vughtse gemeenteraad. Naast Henri is dat Sjoerd Janssens, die eveneens vanaf het prille begin actief is binnen de lokale SP-afdeling. Hoewel het nu een van de kleinste fracties in de gemeenteraad is, wordt het wel gezien en soms gevreesd als de meest kritische fractie. Henri staat er bekend als een goede debater die anderen dwingt hun keuzes publiekelijk te motiveren.

Theater

Naast al deze bezigheden is Henri ook actief als theatermaker. Hij speelt al vanaf zijn middelbareschool, het Maurick College in Vught, toneel, volgde diverse cursussen tijdens zijn studententijd en speelde begin jaren ’90 mee in diverse musicals in Vught. Sindsdien maakt hij eigen muziektheaterproducties en schrijft hij de tekst van musicals voor met name amateurgezelschappen. Zijn laatste creatie is “de Marskramer” in opdracht van mu’ziektheatergezelschap de Meierij in het kader van de herdenking van Jeroen Bosch.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>